söndag 29 maj 2011

Tårtbotten: Lika delar

Igår bakade jag mina egna tårtbottnar för första gången! För nu har jag äntligen köpt en ställbar anslagsring och en tårtsåg! Blir ju mycket smidigare att dela tårta i tre lika dela med en tårtsåg än att skära själv. Blir bara snett och konstigt när jag gör det.
Har sett receptet "lika delar" på nästan alla bakbloggar som jag följer så det ville jag testa!

Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg

Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg

Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg

Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen är.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset. Sen blandar du även i bakpulver i glaset med mjölet.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao. 

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Det ska bli riktigt vitt och fluffigt. Vispa i ca 5-10 min.
Se till att mjölet och bakpulvret är blandat och sen rör du försiktigt ner det i äggblandningen.
Rör man inte försiktigt kan man förstöra det porösa. Se till att det blir ordentligt blandat. Blir lätt mjölklumpar.
Häll i smeten i en anslagring eller sockerkaksform. 
Använder du sockerkaksform kan du ha en bakplåtspapper i botten så får du lätt ur kakan. Sen är det bara att skära längs kanterna tills den släpper.
Grädda i nederdelen av ugnen på 175 grader.

2 ägg- grädda ca 20 minuter
3-4 ägg- grädda ca 25-30 minuter
5-6 ägg- grädda ca 35-40 minuter

Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna något i formen.
Vänd den upp och ner och skär ut kakan ur formen. Den sjunker inte lika lätt ihop om du har vänt på den.
Låt den ligga så tills den har svalnat helt och sen är den klar att använda.

2 kommentarer:

  1. Ah ett recept som går i "arv" i vår släkt :) Men vi kör den i ugnen till den släpper från kanterna. Funkar ALLTID. Det är något alla förstår med.
    Hittade dig genom din syster :)

    SvaraRadera