torsdag 25 augusti 2011

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta

I söndags var mamma, pappa och min systers familj här på lite fika :)
Denna goda tårtan hittade jag hos http://mingodasida.blogspot.com/

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull. 
Blanda i socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ner äggen, ett i taget, och därefter mjölet. 
Fäst ett smort smörpapper i en bakform med löstagbar kant (26 cm). 
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt bottnen svalna.
Skär loss botten från kanterna så den inte sitter fast sen när du ska få ut hela moussetårtan. 

Mjölkchokladmousse:
200 g mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad eller i chokladsmälltare. 
Rör ner äggen, ett i taget. 
Smält gelatinbladen, rör ner gelatinet i chokladen. 
Låt svalna till rumstemperatur och vänd sedan ner den lättvispade grädden. Häll moussen på tårtan, ställ kallt igen.
Jag brukar klippa ut bakplåtspapper till två remsor och lägga inuti innan jag häller på moussen så det går lätt att ta ut hela tårtan från formen sen. 

Passionsfruktmousse:
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vanlijsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk/tropisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. 
Vispa gulor, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarponen i äggsmeten. 
Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten.
Vänd till sist ner den vispade grädden. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Ställ in i kylen igen.

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd exotisk/tropisk juice
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. 
Späd den koncentrerade juicen något starkare än vad som står på förpackningen (jag brukar späda 1+3 istället för 1+4) 
Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. 
Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. 
Häll i resten av juicen (1,5 dl) och rör om. 
Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). 
Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på efter ca 20-30 min).

Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. (Det går bra att göra den ett par dagar före också)

6 kommentarer:

  1. Säger bara MUMS.otroligt fin tårta.den skulle jag vilja sätta tänderna i.

    SvaraRadera
  2. Super duper god och super duper fin!

    SvaraRadera
  3. Jag kan intyga att den var verkligen SUPERGOD!!!

    Tack för att du länkade till min blogg :)

    Kram Syrran

    SvaraRadera
  4. Den ser hur god ut som helst!!

    SvaraRadera
  5. Woooow! Så dreglar gotti!!! ;)
    Mvh Lotta

    SvaraRadera
  6. Jag bakade den precis, nog den finaste och godaste tårtan, dock köpte jag utspädd tropisk juice för jag hittade ingen koncentrera, och den blev inte exakt lika bra som förra gången...

    SvaraRadera