tisdag 30 augusti 2011

Blåbärs cupcakes

Muffins:

100 g smör
2 dl mjölk
Skal av 1 citron
2 ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Frysta eller färska blåbär

Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Rör sedan ner den ljumma vätskan.
Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
Fördela smeten på 12 muffinsformar.Varva smeten med blåbären.
Använd en muffinsplåt för snyggast resultat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min på 175 grader.

Glasyr:

250 g siktat florsocker
80 g smör (rumstempererat)
1/4 dl mjölk
några droppar blåbärsessens
några droppar blå karamellfärg

Vispa ihop florsocker och smör med en elvisp på medellåg hastighet.
Sänk sedan till låg hastighet.
Blanda ner essensen i mjölken.
Tillsätt sedan mjölkblandningen , några matskedar i taget, i florsockret.
När all mjölk har blandats ner vispar du på hög hastighet.
Fortsätt vispa glasyren tills den är lätt och fluffig. Minst 5 min.
Ju längre du vispar desto fluffigare och lättare blir glasyren.
Rör sedan ner lite blå karamellfärg. Smaka av och häll i mer essens om det behövs.
Bred glasyren över muffinsen.

2 kommentarer:

  1. Mums, den ser fantastisk ut!
    Dethär receptet måste jag testa med glasyr och allt!
    Är det receptet från bakboken: Lyxiga cupcakes och läckra kakor?

    SvaraRadera
  2. Va kul att du tyckte det :)
    Både ja och nej. Muffinsreceptet är inte det och glasyren är från boken men lite omgjord.
    Skulle egentligen vara en vaniljglasyr men bytte ut vaniljsessens till blåbär essens.

    SvaraRadera