söndag 19 augusti 2012

Köttgryta

Idag överraskade pojkvännen med en riktigt god gryta till middag :)

ca 1½ kg fläskkaré (grytbitar)
1 gul lök
vegeta (allround krydda)
peppar
2 msk kalvfond
2 msk soja
5 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
maizena
 
 
Skär grytbitarna i den storlek som önskas.
Bryn köttet i omgångar med lite vegeta och peppar.
Lägg över i en gryta.
Hacka löken och bryn den och lägg sedan över i grytan.
Tillsätt fond, soja och vatten.
Låt köttet småkoka tills det blir mört ca 1½ timme under lock.
Tillsätt grädde och smaka av med sambal oelek.
Red av med lite maizena.
Servera med ris och sallad.

söndag 12 augusti 2012

Vit chokladmousse med hallonsirap

Igår lyxade vi till det med plankstek och denna goda dessert!

Till 6-8 pers

Vit chokladmousse:
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 burk Kesella 10%

Vispa grädden. Smält chokladen och blanda den med kesellan. Blanda ner vispgrädden.
Häll upp i fina glas och låt stå i kylen minst en timma.

Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis

Smält socker i en kastrull. Akta så det inte bränns.
När sockret nästan smält tillsätter du de frysta hallonen och stjärnanisen.
Rör ordentligt! Nu kommer sockret stelnar igen av de frysta hallonen, men det smälter igen.
Låt sirapen koka på ganska låg värme i 10 minuter.
Låt den svalna något innan du silar purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Häll ett par skedar av hallonsirapen över chokladmoussen och ställ återigen in i kylen.

Garnering:
Färska bär

Innan serveringen garnerar du med några färska bär.


Här kommer såklart en bild på planksteken också som min pojkvän lagade :)

tisdag 31 juli 2012

After eight glass

3 äggulor
2-3 msk florsocker
20 st after eight
3 dl vispgrädde
en skvätt vatten

Vispa äggulor och florsocker poröst och fluffigt.
Smällt chokladen med ett par msk vatten. över ett vattenbad eller i chokladsmältare.
Låt svalna en aning.
Vispa grädden fluffig.
Rör ihop äggsmeten och grädden. Vänd sist ner den smälta mintchokladen.
Kör i glassmaskin eller häll upp i en form ovh låt stå i frysen i minst 4 timmar.


torsdag 7 juni 2012

Chokladig cheesecake med tryffeltäcke

Nu är jag tillbaka igen!!!! 
Var ett tag sen som jag uppdaterade bloggen. Men nu är jag tillbaka :)

Här kommer ett recept som jag hittade på Jennys matblogg som jag bakade till morsdag!

Botten:
75 g smör
12 digestivekex

Fyllning:
200 gram philadelphiaost
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 dl grädde
3 msk smör

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter.
Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med philadelphia, vaniljsocker och strösocker. Vispa tillsammans till en slät smet.
Vispa grädden ganska hårt i en annan skål.
Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också.
Rör ner den rivna chokladen och vänd om tills det blandat sig.
Häll smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen.

Bryt chokladen i mindre delar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull.
Häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.
Låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.
Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den en kvart innan den ska serveras.

Jag hade cheesecaken i frysen över natten och sen bredde jag ut chokladtryffeln innan servering. 


lördag 24 mars 2012

Klassiska brownies

125 g mörk choklad
100 g smör (rumstempererad)
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
3/4 dl kakao
½ tsk bakpulver 

Smält chokladen över vattenbad eller i en chokladsmältare. Låt svalna.
Vispa smör socker och vaniljsocker vitt och luftigt.
Vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner chokladen.
Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner det i smeten och blanda.
Häll smeten i en form som är ca 17x17 cm.
Lägg ett bakplåtspapper i formen så går det lätt att lyfta upp kakan sen.
Grädda kakan i 30-35 min på 180 grader.
Den ska kännas fast och lossna lätt från kanterna.
Låt den kallna i formen.
Lyft sedan upp kakan och skär den i ca 16 rutor.
Pudra lite florsocker eller servera med grädde.


Receptet hittade jag från det senaste numret av hembakat.

fredag 3 februari 2012

Havrerutor

4 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
25 g smör
2 dl vatten
3 msk mörk sirap
2 dl filmjölk
1 msk salt
1 msk brödkrydda
15-16 dl rågsikt

Häll havregrynen i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll över grynen.
Rör om och låt det svalna till fingervärmt, 37 grader. Det tar ca 45 min.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet (2 dl) och värm vätskan till fingervärmt.
Rör ut jästen i vätskan.
Tillsätt grynblandningen, sirapen, filmjölken, saltet och brödkryddorna.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Tryck ut degen i en långpanna med bakplåtspapper.
Platta ut degen med mjöliga händer. Skär degen i rutor och nagga med gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla brödet med vatten och häll över lite havregryn.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min på 225 grader.

Receptet kommer från den senaste tidningen av hembakat!

måndag 30 januari 2012

Fyllda söndagsbullar

8 dl vetemjöl special
250 g smör (rumstempererad)
25 g jäst
1½ dl mjölk
1 dl vatten
2 msk socker

Fyllning:
ca 2 dl hallonsylt

Garnering:
ägg
florsocker

Häll mjölet i en bunke och finfördela det mjuka smöret där i.
Rör ut jästen i den kalla mjölken och vattnet. Tillsätt socker och hälften av mjölet.
Blanda. Arbeta ner resterande mjöl till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i 2 timmar.
Dela degen i 4 delar och kavla ut en del i taget till en tunn kaka.
Dela varje kaka i 8 fyrkantiga bitar.
Lägg en klick hallonsylt på varje fyrkant.
Vik över flikarna mot mitten och tryck till ordentligt så att de håller samman.
Lägg knyterna i pappersformar på en plåt.
Låt jäsa i 20 min.
Pensla bullarna med ett lätt uppvispat ägg.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min på 250 grader.
Låt svalna och pudra sedan bullarna med florsocker.


Receptet hittade jag i det senaste numret av tidningen hembakat. Dom blev jätte goda :)