lördag 25 juni 2011

American apple pie

Igår firade vi midsommar på Liseberg med min syster och hennes familj. Väldigt trevligt :)
Idag öser regnet ner och jag blev så sugen på äppelpaj.
Så idag har jag testat Leilas recept på en amerikansk äppelpaj :)

Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat, kallt smörmer strösocker och florsocker.
Tillsätt ägget och vatten och arbeta tillsammans tills degen precis går ihop.
Låt degen vila i kylen.

Fyllning:
12 stora äpplen
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
sirap

Skala och kärna ur äpplena och skär i klyftor.
Stek äpplena lite mjuka i smör, socker, kanel och ringla även på lite sirap.
Häll upp i skål och låt svalna.

Ta fram mördegen ur kylen och dela i två bitar. Den ena ska vara lite större.
Kavla ut till en cirkel och lägg i pajformen.
Se till att degen hänger ut lite över kanterna.
Fyll pajformen med dom stekta äpplena. 
Kavla ut den lilla degen till en cirkeln och lägg som ett lock på pajen.
Nyp ihop skarven med fingrarna och ta bort den överflödiga degen.

Pensling:
1 ägg och en skvätt mjölk

Vispa ägget med en skvätt mjölk och pensla hela locket.
Stick små hål i locken och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min på 180 grader.
Pajen ska vara gyllenbrun.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

1 kommentar: