torsdag 20 september 2012

Äppelpaj

Nu känns det verkligen att hösten är här. Det har blivit kallare och löven på träden börjar ändra färg.
Mysigt tycker jag. I helgen cyklade vi runt på Visingsö där dom hade skördefest.
Vi köpte jätte god hemmagjord saft och äpplen. Så i söndags bakade pojkvännen äppelpaj :)  Såå gott!

 
Har flera varianter på äppelpaj på bloggen! På bilden ser ni Enkel äppelpaj.
 
Ikväll blir det mys framför tvn till det nya programmet "Hela Sverige bakar"  :)
 

söndag 9 september 2012

Wilmas hösttårta


Idag fyller min systerdotter Wilma 13 år. Så igår hjälpte jag henne att baka hennes födelsedagstårta.  
En riktigt fin hösttårta blev det :)

I tårtan var det:
Chokladbottnar
Vit chokladfluff (samma recept som mjölkchoklad-fluff men man byter ut mjölkchokladen mot vit choklad.)
Blåbärssylt blandat med grädde
Marsipan

måndag 3 september 2012

Mintchokladkaka

125 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
0,75 dl kokande vatten
 
Glasyr:
50 g smör
2 dl florsocker
1,5 msk kakao
2-3 krm pepparmintsarom
1 msk vatten

Smält smöret och låt det svalna.  
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en separat skål.
Blanda äggvispet med det avsvalnade smöret.
Rör sedan ner mjölblandningen med en slickepott. Rör snabbt ner det kokande vattnet.
Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.
Grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen på 175 grader.
Låt svalna.

Smält smöret till glasyren och låt det svalna.
Blanda smör, florsocker, kakao, pepparmintsarom och vatten till en slät glasyr.
Bred över kakan och låt stå kallt till servering.
 
 
 
Två glada tjejer som också ville vara med på kort! Alltid trevligt med två hjälpredor när man bakar :)
 

söndag 19 augusti 2012

Köttgryta

Idag överraskade pojkvännen med en riktigt god gryta till middag :)

ca 1½ kg fläskkaré (grytbitar)
1 gul lök
vegeta (allround krydda)
peppar
2 msk kalvfond
2 msk soja
5 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk sambal oelek
maizena
 
 
Skär grytbitarna i den storlek som önskas.
Bryn köttet i omgångar med lite vegeta och peppar.
Lägg över i en gryta.
Hacka löken och bryn den och lägg sedan över i grytan.
Tillsätt fond, soja och vatten.
Låt köttet småkoka tills det blir mört ca 1½ timme under lock.
Tillsätt grädde och smaka av med sambal oelek.
Red av med lite maizena.
Servera med ris och sallad.

söndag 12 augusti 2012

Vit chokladmousse med hallonsirap

Igår lyxade vi till det med plankstek och denna goda dessert!

Till 6-8 pers

Vit chokladmousse:
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 burk Kesella 10%

Vispa grädden. Smält chokladen och blanda den med kesellan. Blanda ner vispgrädden.
Häll upp i fina glas och låt stå i kylen minst en timma.

Hallonsirap:
200 g frysta hallon
1 dl socker
1 hel stjärnanis

Smält socker i en kastrull. Akta så det inte bränns.
När sockret nästan smält tillsätter du de frysta hallonen och stjärnanisen.
Rör ordentligt! Nu kommer sockret stelnar igen av de frysta hallonen, men det smälter igen.
Låt sirapen koka på ganska låg värme i 10 minuter.
Låt den svalna något innan du silar purén så du får en klar röd sirap utan kärnor.
Häll ett par skedar av hallonsirapen över chokladmoussen och ställ återigen in i kylen.

Garnering:
Färska bär

Innan serveringen garnerar du med några färska bär.


Här kommer såklart en bild på planksteken också som min pojkvän lagade :)

tisdag 31 juli 2012

After eight glass

3 äggulor
2-3 msk florsocker
20 st after eight
3 dl vispgrädde
en skvätt vatten

Vispa äggulor och florsocker poröst och fluffigt.
Smällt chokladen med ett par msk vatten. över ett vattenbad eller i chokladsmältare.
Låt svalna en aning.
Vispa grädden fluffig.
Rör ihop äggsmeten och grädden. Vänd sist ner den smälta mintchokladen.
Kör i glassmaskin eller häll upp i en form ovh låt stå i frysen i minst 4 timmar.


torsdag 7 juni 2012

Chokladig cheesecake med tryffeltäcke

Nu är jag tillbaka igen!!!! 
Var ett tag sen som jag uppdaterade bloggen. Men nu är jag tillbaka :)

Här kommer ett recept som jag hittade på Jennys matblogg som jag bakade till morsdag!

Botten:
75 g smör
12 digestivekex

Fyllning:
200 gram philadelphiaost
3 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 stycken äggvitor
3 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Chokladtryffel :
200 gram mjölkchoklad
1 1/2 dl grädde
3 msk smör

Mixa eller smula digestiven och rör ihop med det smälta smöret.
Tryck ut i en rund form, med avtagbara kanter.
Riv mjölkchokladen grovt på ett rivjärn.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med philadelphia, vaniljsocker och strösocker. Vispa tillsammans till en slät smet.
Vispa grädden ganska hårt i en annan skål.
Vispa sedan äggvitor i en till skål och vispa till ett hårt skum (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också.
Rör ner den rivna chokladen och vänd om tills det blandat sig.
Häll smeten i en rund form med avtagbara kanter och täck med plastfolie och ställ i frysen.

Bryt chokladen i mindre delar.
Låt grädden och smöret sjuda upp i en kastrull.
Häll sedan den heta grädden över chokladen och rör tills tryfflen är slät.
Låt detta svalna i kylskåp innan du brer detta över cheesecaken.
Sedan ska den stå i frysen i minst 6 timmar, men gärna över natten innan du serverar.
Ta fram den en kvart innan den ska serveras.

Jag hade cheesecaken i frysen över natten och sen bredde jag ut chokladtryffeln innan servering.