fredag 28 december 2012

Pepparkakscheesecake

Pepparkaksbotten:
25 st pepparkakor 
75 g smält smör 

Cheesecakefyllning:
800 g philadelphiaost eller annan cream cheese 
2.5 dl strösocker 
2 msk vetemjöl 
2 tsk vaniljsocker 
0.5 tsk salt 
1 tsk malen kanel 
1 tsk malen ingefära 
0.5 tsk malen kryddnejlika
(eller använder du 2,5 tsk pepparkakskrydda) 
4 st ägg 
10 st pepparkakor Glasyr:100 g philadelphiaost eller annan cream cheese 
1 dl florsocker 

Några pepparkakor till dekoration.

Sätt ugnen på 175 grader.
Kör ca 25 pepparkakor och smör i en matberedare.
Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs.

Rör ihop philadelphiaost och socker.
Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rör till en slät smet.
Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
Häll hälften av smeten i formen. 
Grädda i 15–20 minuter eller tills kakan har stelnat något.
Lägg försiktigt ut ca 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten.
Grädda i ytterligare 35–40 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med en kniv. 
Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.
Blanda ihop ingredienserna till glasyren.
 Bred den över kakan. Dekorera med pepparkakor.



Receptet kommer från boken "Vinterns söta"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar