50 - 60 st
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 msk smör
Placera knäckformar på en bricka.
Häll grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Sätt på medelvärme och låt det koka upp. Rör om.
Sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.
Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i ca 15-30 min.
Gör kulprov.
När du tycker att knäcksmeten är lagom i konsistensen så lyfter du bort kastrullen från värmen.
Tillsätt smör och rör om.
Häll över knäcksmeten i ett litermått med pip eller en liten tillbringare som tål värme.
Häll knäcken i formarna.
Fyll eventuellt på med hackad mandel.
Låt svalna.
Förvaras i burk i kylskåpet.
tisdag 27 november 2012
fredag 23 november 2012
Vit kardemummatryffel
1 dl grädde
200 g vit choklad med vanilj (Marabou)
2 msk smör
1-1½ tsk kardemumma
1 dl kokos
Koka upp grädden och ta bort kastrullen från värmen.
Hacka chokladen i småbitar och rör ut i grädden tillsammans med smör och kardemumma. Häll i djup tallrik och ställ kallt.
Forma små tryfflar av smeten och rulla i kokos.
Förvara svalt.
söndag 18 november 2012
Frusen fluffig polkagrispaj
Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1- 1½ dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör
Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1- 1½ dl polkagrisar + några till dekorering
Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten
Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med löstagbara kanter. Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner den i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den den vita i formen.
Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.
Receptet kommer från boken "Vinterns söta".
onsdag 14 november 2012
Choklad och apelsinmuffins
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 smör
1 dl gräddfil
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smält chokladen i chokladsmältare eller över vattenbad.
Häll i chokladen i smeten och rör om.
Dela upp smeten i 12 muffinsformar. Använd muffinsplåt för finare resultat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min på 175 grader.
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 smör
1 dl gräddfil
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mjölkchoklad med apelsinkrokant
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och vänd försiktigt ner det i smeten.
Smält chokladen i chokladsmältare eller över vattenbad.
Häll i chokladen i smeten och rör om.
Dela upp smeten i 12 muffinsformar. Använd muffinsplåt för finare resultat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min på 175 grader.
Hade mina muffins lite kortare tid i ugnen så dom blev lite kladdiga inuti. Vill man ha en apelsinfrosting till så finns det här.
söndag 11 november 2012
Whiskytryffel
Idag gjorde jag lite whiskytryfflar till pappa eftersom det är farsdag idag :)
200 g mörk choklad
1 dl grädde
3 msk whisky
kakao
Hacka chokladen i små bitar.
Koka upp grädden och häll i chokladen.
Rör runt tills chokladen har smält helt.
Häll sedan i whiskyn.
Häll i en liten form med bakplåtspapper i.
Låt stelna i kylskåp.
Skär i rutor och vänd i kakao.
Förvara i kylskåp.
200 g mörk choklad
1 dl grädde
3 msk whisky
kakao
Hacka chokladen i små bitar.
Koka upp grädden och häll i chokladen.
Rör runt tills chokladen har smält helt.
Häll sedan i whiskyn.
Häll i en liten form med bakplåtspapper i.
Låt stelna i kylskåp.
Skär i rutor och vänd i kakao.
Förvara i kylskåp.
lördag 10 november 2012
5 minuters kola
2 dl socker
1 dl sirap
100 g smör
3 tsk vaniljsocker
3-4 tsk kakao
Koka alla ingredienserna i ca 5 minuter.
Häll upp på plåt och låt stelna.
Skär eller klipp i bitar.
1 dl sirap
100 g smör
3 tsk vaniljsocker
3-4 tsk kakao
Koka alla ingredienserna i ca 5 minuter.
Häll upp på plåt och låt stelna.
Skär eller klipp i bitar.
Igår kollade vi på den 4:e delen i Twilight saga. Då ville vi ju ha lite godis till filmen och då slängde jag och min systerdotter ihop lite kola. Detta receptet går ju så fort att göra :)
Idag ska vi åka på julmarknad i Huseby. Ska bli jätte mysigt :)
onsdag 7 november 2012
Kladdkakor
Idag är det kladdkakansdag. Så varför inte baka en kladdkaka ikväll!!! Här kommer några olika varianter!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)