söndag 20 januari 2013

Morotsfrallor

Väldigt saftigt och nyttigt bröd! Gott var det också :)

5 dl vatten (37 grader)
25 g jäst
1 msk sirap
3 tsk salt
3 dl grovrivna morötter
1 dl havrekli 
2 dl vetekli
½ dl krossade linfrön
ca 1 liter fullkornsmjöl av dinkel
3/4 dl matolja 

Smula sönder jästen i en degbunke. Häll ner det ljumma vattnet och rör om till jästen är upplöst.
Tillsätt sirap, salt, oljan, morötter, havre- och vetekli och linfrön. Rör om.
Tillsätt mjölet lite i taget.
Degen ska vara lite lös och fastna lite på händerna när den är färdig.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
Knåda degen på mjölat bakbord. 
Dela degen i ca 16 delar.
Forma till runda frallor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 30 min.
Grädda i 12 min på 225 grader. 

3 kommentarer: