tisdag 27 november 2012

Chokladknäck

50 - 60 st

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
1 msk smör

Placera knäckformar på en bricka.
Häll grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Sätt på medelvärme och låt det koka upp. Rör om.
Sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt.
Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i ca 15-30 min.
Gör kulprov.
När du tycker att knäcksmeten är lagom i konsistensen så lyfter du bort kastrullen från värmen.
Tillsätt smör och rör om.
Häll över knäcksmeten i ett litermått med pip eller en liten tillbringare som tål värme.
Häll knäcken i formarna.
Fyll eventuellt på med hackad mandel.
Låt svalna.
Förvaras i burk i kylskåpet.


3 kommentarer:

  1. åh älskar knäck,verkligen något man måste ha på julbordet,får aldrig nog av dem.aldrig testat med kakao i men låter extra lyxigt

    SvaraRadera
  2. Nu börjar även jag, som är lite julgnällig, att längta :) Så gott!

    SvaraRadera