lördag 13 oktober 2012

Frallor med graham och dinkel

I tisdags så överaskade pojkvännen med nybakta frallor. Första gången som han gör frallor helt själv :)

50 g jäst
5 dl vatten
2½ dl dinkelmjöl fullkorn
2½ dl grahamsmjöl
6½ dl vetemjöl special
2 msk sirap
2 tsk salt
2 msk rapsolja
Durum mjöl


Smula sönder jästen i en degbunke. Häll ner det ljumma vattnet och rör om till jästen är upplöst.
Tillsätt sirap,salt,olja,grahamsmjöl och dinkelmjöl och kör på låg hastighet.
Tillsätt vetemjöl special lite i taget tills du får en fast deg.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och dela i lagom stora bitar, ca 16-20 st
Forma till runda bollar och rulla dom lite i durum mjöl eller något annat mjöl.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 min under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg in plåten i mitten av ugnen och kasta in en halv dl vatten under plåten och stäng ugnsluckan snabbt för att få knaprig yta på brödet.
Grädda i ca 10 min.




Idag lagade han fläskfilé med kantarellsås och klyftpotatis. Det var sååå gott :)
Känner mig lite bortskämd ibland :D


Receptet på brödet kommer från bloggen Sweet passion

4 kommentarer:

  1. Det tycker jag att du ska känna dig, det mest spännande jag fått F att laga här hemma är pannkakor.

    Kram/Madde

    SvaraRadera
  2. Åh vilken dröm kille.min kan tyvärr inte laga mat eller baka.
    Vad fint brödet blev,hoppas ni gillade dem

    SvaraRadera
  3. Vad fint att få bli bortskämd, njut :)

    SvaraRadera
  4. Bra skit Veronica! Det blev finfina frallor och du förtjänar en eloge för receptet! Det var första gången jag har lyckats baka något brödrelaterat som har varit ätbart. Dessa blev perfekta :)

    SvaraRadera