fredag 3 februari 2012

Havrerutor

4 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
25 g smör
2 dl vatten
3 msk mörk sirap
2 dl filmjölk
1 msk salt
1 msk brödkrydda
15-16 dl rågsikt

Häll havregrynen i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll över grynen.
Rör om och låt det svalna till fingervärmt, 37 grader. Det tar ca 45 min.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet (2 dl) och värm vätskan till fingervärmt.
Rör ut jästen i vätskan.
Tillsätt grynblandningen, sirapen, filmjölken, saltet och brödkryddorna.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Tryck ut degen i en långpanna med bakplåtspapper.
Platta ut degen med mjöliga händer. Skär degen i rutor och nagga med gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla brödet med vatten och häll över lite havregryn.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min på 225 grader.

Receptet kommer från den senaste tidningen av hembakat!

7 kommentarer:

  1. Mums och praktiskt att baka i långpanna!

    SvaraRadera
  2. Så gott!
    Perfekt när man kan baka i långpanna :)

    SvaraRadera
  3. Ååå ser gott ut. Testade dina havrekakor och länkade till din blogg dem blev riktigt goda. Får se om dem kan stanna i frysen tills nästa lördag då de e kalas :)

    SvaraRadera
  4. De här blev verkligen jättegoda. Väldigt saftiga.
    /Karin

    SvaraRadera