4 dl havregryn
5 dl vatten
50 g jäst
25 g smör
2 dl vatten
3 msk mörk sirap
2 dl filmjölk
1 msk salt
1 msk brödkrydda
15-16 dl rågsikt
Häll havregrynen i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll över grynen.
Rör om och låt det svalna till fingervärmt, 37 grader. Det tar ca 45 min.
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet (2 dl) och värm vätskan till fingervärmt.
Rör ut jästen i vätskan.
Tillsätt grynblandningen, sirapen, filmjölken, saltet och brödkryddorna.
Arbeta in mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bord. Tryck ut degen i en långpanna med bakplåtspapper.
Platta ut degen med mjöliga händer. Skär degen i rutor och nagga med gaffel.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla brödet med vatten och häll över lite havregryn.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min på 225 grader.
Receptet kommer från den senaste tidningen av hembakat!
Mums och praktiskt att baka i långpanna!
SvaraRaderaåh vad smarrigt
SvaraRaderaSå gott!
SvaraRaderaPerfekt när man kan baka i långpanna :)
Ååå ser gott ut. Testade dina havrekakor och länkade till din blogg dem blev riktigt goda. Får se om dem kan stanna i frysen tills nästa lördag då de e kalas :)
SvaraRaderaDe här blev verkligen jättegoda. Väldigt saftiga.
SvaraRadera/Karin
Gott det ser ut :)
SvaraRaderaDet ser jättegoda ut!
SvaraRadera